Verjongen door 'niets' doen.

Gepubliceerd op 9 december 2019 om 09:45

De afgelopen jaren ben ik mezelf gaan verdiepen in hoe het lichaam werkt. Vooral in relatie met het denken, het hoofd. Ik vind het ongelooflijk fascinerend hoe ze elkaar beinvloeden. Vooral het gegeven eens 'niets' te doen. We zijn altijd geneigd om een verandering in gang te zetten door nog meer te doen. Maar wanneer je bijvoorbeeld van een burn-out of ziekte wilt herstellen is 'niets' doen veel krachtiger. Maar dat zit niet in ons systeem.

 

Tijdens mijn opleidingen komen er veel bewoordingen in het Sanskriet voorbij of uit oude filosofien maar hoe werkt het dan wetenschappelijk gezien?

 

Wanneer we ouder worden verliezen we veel grijze herssenmassa. Maar wanneer je regelmatig diepte ontspanning toepast ontstaat er een bescherming van die grijze massa op cellulair niveau, bij de telomeren. Dit kun je zien als het uiteinde van een stukje veter (chromosoom), waar het plastic zit. Deze telomeren worden korter wanneer we ouder worden maar langer wanneer we de ontspanningsmethode toepassen. Hiermee wordt de duur van een cel verlengt.

 

Het lijkt ongelooflijk, maar dit betekent dat zoiets eenvoudigs als stilzitten met je aandacht op de adembeweging je kan helpen om ouder te worden of te herstellen.

 

Krachtige eenvoud.

 

#duurzameinzetbaarheid #diepteontspanning #yoganidra #klassiekeyoga #preventie #verjongend


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.