Klassieke yoga als allround therapie

Gepubliceerd op 17 augustus 2020 om 12:42

Daar ben ik weer hoor met ongevraagd mijn enthousiasme delen over klassieke yoga. Maar waarom ben ik zo’n fan van klassieke yoga, ademtechnieken en meditatie? En waarom vind ik dat dit eigenlijk een vast onderdeel zou moeten zijn op scholen? Omdat ’t het hoofd en het lichaam, het denken en het voelen weer met elkaar verbindt. En dat zijn de meesten een beetje kwijtgeraakt.

Wat ik terugzie in de praktijk en waar ik zelf ook een goed voorbeeld van ben (geweest) is dat ik teveel in mijn hoofd zat. Dat ik het gevoel zoveel mogelijk had uitgeschakeld, omdat ik niet wist hoe ik daar mee om moest gaan. Door ervaringen uit het verleden was dat voor mij gemakkelijker om te onderdrukken. En dat gaat voor een lange tijd heel goed, totdat ze je gaan tegenwerken. Logisch! 

Want als kind is het heel handig dat je dit soort survival technieken tot je beschikking hebt. Sommige ervaringen kunnen zo heftig zijn dat je ze onmogelijk als kind op dat moment kun verwerken. Maar het kunnen ook ogenschijnlijk kleine ervaringen zijn die toch doorsijpelen in het handelen van nu. Ze worden geparkeerd tot een later moment waarop je beter toegerust bent om ze te verwerken. Maar dat moment komt niet en we kijken er niet meer naar om. De ervaring uit het verleden blijkt echter nog steeds ons handelen van dit moment te bepalen.

En waar merk je dit aan in de praktijk?

Het kan zijn dat je:

  • niet goed aanvoelt waar je grenzen liggen,
  • gespannen bent,
  • conflicten vermijdt of juist veel te vroeg ‘aanvalt’,
  • niet goed ziet wat er werkelijk speelt,
  • snel geïrriteerd bent,
  • Fysieke klachten hebt die je niet goed kunt verklaren,
  • Een verminderde weerstand hebt,
  • Het moeilijk vind om relaties aan te gaan of te ‘houden’,
  • Overspannen raakt.

 
En hier komt het gedeelte waar klassieke yoga om de hoek komt kijken. Waarom is klassieke yoga met zijn oeroude ademtechnieken en diepe, effectieve meditaties het ont-spannings programma bij uitstek?

Omdat bewezen is dat problemen die door een ervaring en daarmee emotie (gevoel) zijn ontstaan niet opgelost worden door er alleen maar over te praten. Het lichaam weet namelijk heel goed waar het probleem zit en vanuit het denken ‘denk’ je dat je weet waar het probleem zit, maar kun je het wel eens helemaal mis hebben.

Door de oude yogafilosofie krijg je kennis over hoe spanning werkt. Door yogahoudingen los je spanningen die opgeslagen liggen in je lichaam en meridianen (een soort bloedbanen maar dan voor energie) op. Wanneer je spanningen oplost in het lichaam krijg je heldere gedachten, minder gepieker en wordt het denken rustiger. De ademtechnieken zijn bewezen oefeningen die iedereen kan doen die onder andere het zenuwstelsel in balans brengen, de concentratie verbeteren en tot op celniveau het lichaam helpen te herstellen.

Door meditatie, en zeker de yoga nidra meditatie, kun je tot in het diepst van wie je werkelijk bent een verandering in gang zetten. Dit is geen hype maar een eeuwenoude methode die nu nog steeds effectief is. Het werkt niet op een aspect van een 'probleem' maar pakt het van alle kanten aan. En ik ben ervan overtuigd dat je eerst mag leren ont-spannen voordat je op een duurzame manier 
herstelt.....of verandert......hoe je het ook wil noemen.

Het is een van de meest eenvoudige en krachtigste methoden voor ont-spanning & persoonlijke groei………en oké………lenig worden…….en misschien wel een six-pack……..en anti-aging!
 
Zou je een keer willen ervaren wat het voor jou kan betekenen, kom dan naar een van mijn Relax Mornings of naar mijn One Day Retreat. De eerst volgende Relax Mornings is op zaterdag 5 september 2020 bij Naar Zee yoga op IJburg. De One Day Retreat is op zaterdag 19 september op Buitenplaats De Hoorneboeg.

 


«