Mindfulness en Pijnbestrijding

Gepubliceerd op 17 december 2019 om 09:03

Dat meditatie en mindfulness vandaag de dag gebruikt worden in medische centra hebben we in grote mate te danken aan Dr Jon Kabat-Zinn. Deze hoogleraar moleculaire biologie kun je zien als de grondlegger van het Mindfulness Based Stress Reduction programma (MBSR). Toen Jon net afgestudeerd was raakte hij door een retraite geïnteresseerd in de effecten en werking van yoga en meditatie. Hij deed namelijk een zogenaamde bodyscan, waarbij je langzaam elk lichaamsdeel langsloopt, voelt en benoemd. Jon moest urenlang in meditatiehouding zitten en hij werd geconfronteerd met een enorme pijn die hij nooit eerder had gevoeld. Maar door de bodyscan ontwikkelde hij geleidelijk een ander perspectief op zijn pijnervaring. De prikkels bleven, maar de pijnervaring loste als het ware op. Hij wist het emotionele en het cognitieve deel van de pijnervaring te scheiden.

Deze oefeningen zette hem aan het denken en hij vroeg zich af of hij patiënten met chronische pijn zou kunnen helpen door middel van meditatie?

Niet om hen te genezen maar hen die verschuiving van perspectief aan te leren, en om hun levenskwaliteit te verbeteren. Deze bevinding is onderzocht in 22 studies waarin in totaal 1235 patiënten met chronische pijn werden onderzocht. Hun conclusie was dat je er niet mee kunt genezen maar wel zeer zeker complementair kan laten zijn aan medische behandelingen.

En zonder bijwerkingen die medicijnen nog wel eens kunnen hebben.

Nu nog de discipline om te starten en het dagelijks te beoefenen! En ook daar weet ik van dat je je niet moet afvragen of je er zin in hebt. Gewoon starten en langzaamaan zul je de effecten gaan ervaren en zullen het 'niet zin hebben' en 'geen tijd hebben' langzaam verminderen. 

 

En leuk boek hierover, over het uitstellen en hoe daarmee om te gaan, is het boek '5 seconds Rule' van Mel Robbins! 

#preventie #gezondheid #duurzameinzetbaarheid #burnout #neurowetenschap


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.