'You can't stop the waves, but you can learn to surf'

Ervaringen volgen elkaar op. Daar kun je niets aan veranderen. Maar je kunt wel leren om er vanuit rust mee om te gaan.

HOE?

DE HATHA HOUDINGEN


Raja yoga is een van de oudste vormen van yoga waarbij het niet alleen maar gaat om de juiste houdingen maar ook om het innerlijk proces. Hatha yoga is een onderdeel hiervan en hier wordt gelet op dat je de houdingen op de juiste manier uitvoert. Om op die manier energiebanen weer vrij te krijgen van blokkades. Maar ook om het lichaam en de geest soepel te krijgen, zodat het aan het einde van een les makkelijker in een meditatiehouding kan blijven.

ADEMBEWEGING


Pranayama betekent ook wel de beheersing van de energie, de Prana. Deze wordt beïnvloedt door een juiste manier van ademen. Wie met Pranayama gaat oefenen en ervaart wat een juiste adembeweging voor de energie doet, voelt ook hier weer dat hoofd en lichaam verbonden worden en ervaart rust en energie.

MEDITATIE


Op het achtvoudig pad van de yoga komt meditatie na de Yama, Niyama, Asana en Pranayama. Pas wanneer deze worden beoefent is er ruimte om te gaan mediteren. Dan is er namelijk gewerkt aan de spanningen in je lichaam, die weer voor heel veel spanningen (wervelingen, gedachten, piekeren et cetera) in het hoofd zorgen. Afsluiten met een meditatie zorgt ervoor dat je je even los kunt koppelen van wat er allemaal door je hoofd speelt. En dat je kunt onderscheiden van wat werkelijk is en wat je in je hoofd inbeeldt. Door middel van meditatie komt je dichter bij je zelf.


Wanneer je lichaam vol met spanning blijft is het lastig om je hoofd rustig te krijgen om te kunnen mediteren. Door dus eerst de asana’s te doen zal je daarna makkelijker en dieper in een meditatie kunnen komen. En de adembeweging zorgt er weer voor dat het lichaam energie kan opnemen en kan loslaten. Wat ook weer zorgt voor balans in het lichaam.


De voordelen van yoga op een rijtje:

  • Een krachtig en soepel lichaam.
  • Ondersteunend/preventief bij burn-out klachten
  • Rust in je hoofd creëren door energetische blokkades in het lichaam los te maken
  • Een flexibel lichaam geeft een flexibele geest en houding ten opzichte van het dagelijks leven
  • Een juiste ademhaling die spanning laat verdwijnen.